BLOG

ANLAŞMALI BOŞANMA

Resim

Kuşadası boşanma avukatı, anlaşmalı boşanma, boşanma davası, boşanma protokolü 

Anlaşmalı boşanma davaları Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrası uyarınca çözümlenmektedir. İlgili fıkra şu şekildedir; Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Görüleceği üzere anlaşmalı boşanmada kusurun herhangi bir önemi yoktur. Anlaşmalı boşanmanın dört temel şartı vardır; Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalı, eşler boşanmanın yanı sıra varsa çocuğun velayeti, varsa çocuğun velayet sahibi olmayan diğer ebeveyni ile kişisel ilişkisi, yoksulluk ya da iştirak nafakası, tazminat ve tercihen mal rejiminden kaynaklanan alacaklar gibi konularda anlaşmaya varmış olmalı, hakim tarafların yaptığı anlaşmayı uygun bulmalı ve hakim tarafları bizzat dinlemelidir.

Anlaşmalı boşanma davası aile mahkemelerinde, o yerde aile mahkemesi yok ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olsa da anlaşmalı boşanma davasının hangi ilde ve ilçede açıldığının (Dava ileride çekişmeli boşanma davasında dönmediği müddetçe) bir önemi yoktur.

Eşler genellikle dava öncesinde bir araya gelerek önce bir protokol hazırlamakta ve bu protokolde yukarıda bahsettiğimiz hususlara karşılıklı anlaşmaları çerçevesinde yer vermektedirler. Uygulamada bu protokole “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” denilmektedir. Dava öncesi bu protokolün düzenlenmesi oldukça yerindedir çünkü hem taraflar anlaştıkları tüm konuları kağıda dökmekte ve duruşmada kafalarında soru işaretleri olmamakta hem de hakim duruşma öncesi tarafların anlaştıkları konuların değerlendirmesini yapabilmektedir.

Daha önce herhangi bir nedenle çekişmeli olarak açılmış bulunan bir boşanma davası olmasının da önemi yoktur. Derdest olan o davada da taraflar bir araya gelerek anlaşmalı olarak boşanma yoluna başvurabilirler.

Taraflardan biri boşanma kararı kesinleşinceye kadar, yargılamanın her aşamasında, anlaşmalı boşanmaktan vazgeçebilir. Yani protokolün imzalanmasının, duruşmaya çıkılmasının ve hatta boşanma kararı verilmesinin dahi anlaşmalı boşanmadan vazgeçmeye bir etkisi bulunmamaktadır. Taraflardan biri karar verilmeden evvel vereceği bir dilekçe ya da duruşma sırasında sözlü beyanı ile anlaşmalı boşanmadan vazgeçebileceği gibi, karar verildikten sonra karara karşı istinaf/temyiz kanun yoluna başvurmak suretiyle de anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Bu hallerde davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam edilir.

Anlaşmalı boşanma davaları (Mahkemelerin yoğunluklarına bağlı olarak) genellikle 45-60 gün arasında sona ermektedir. Tarafların dikkat etmesi gereken nokta ise duruşmaya çıkıp, boşanma kararı verildikten sonra yargılamanın sona ermemesidir. Bu karar kısa karar olarak geçmektedir. Mahkeme ayrıca neden boşanma kararı verdiğine dair gerekçeli kararını yazacaktır. Bu karar yazıldıktan sonra taraflardan birinin bu kararı tebliğe çıkarttırması gerekir. Aksi halde karar kesinleşmez ve boşanma gerçekleşmemiş olur.

Kararın taraflara tebliği üzerine taraflar karara karşı iki hafta içerisinde herhangi bir kanun yoluna başvurmaz ya da tebliğ aldıktan sonra birlikte mahkemeye dilekçeye vererek kanun yoluna başvurma haklarından feragat ederlerse karar kesinleşir. Her ne kadar hakimler ve zabıt katipleri tarafları genelde uyarsalar da taraflar genellikle bu noktada gerek duruşma heyecanı gerekse duygusal diğer nedenlerle bu uyarıları dikkate almayabilmektedirler. Boşanma için gerekçeli kararın yazılması ve bu kararın belirttiğimiz şekilde kesinleştirilmesi gerekmektedir.

Karar kesinleştikten sonra mahkeme, boşanma kararının bir örneğini ilgili nüfus idaresine göndermekte ve idari olarak da nüfus kayıtlarında boşanma kararı tescil edilmektedir. Tarafların karar kesinleştikten sonra yapmaları gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

Hukuki yardıma ihtiyacınız varsa lütfen bizimle iletişime geçiniz.

WhatsApp: ☎️+90 505 993 06 26☎️

Ofis: ☎️+90 256 613 06 26 ☎️

Özet
:
Kuşadası boşanma avukatı, anlaşmalı boşanma, boşanma davası, boşanma protokolü
Arama Yap
ARA
X