BLOG

TÜRK HUKUKUNDA MİRAS

Resim

Kuşadası miras avukatı, miras davası, miras işleri, miras hukuku

Türk Hukukunda miras ve mirasçılığa ilişkin yasal düzenleme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer almaktadır. Miras bırakanın ölümüyle birlikte alacak ve borçlarının tamamı kendiliğinden yasal ve atanmış mirasçılara geçer. Kanun uyarınca miras bırakanın vefatı halinde geride sağ kalan eşi terekenin 1/4’ünde, çocukları ise 3/4’ünde hak sahibi olacaktır. Miras bırakanın çocukları arasındaki mal paylaşımı cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşittir.

Dolayısıyla eşiniz ve çocuklarınız hayattayken vefatınız halinde tüm alacaklarınız (Adınıza kayıtlı ev, araba, banka hesabı ve her türlü alacak) ile borçlarınız (Kredi, kredi kartı, 3. Şahıslara olan şahsi borçlar ve her türlü borç) yasal mirasçılarınıza (%25’i eşinize, %75’i çocuklarınıza) intikal edecektir.

Vefatınız anında eşiniz hayatta değilse bütün mirasınız çocuklarınıza geçecektir.

Vefatınız anında çocuklarınızın tamamı ya da biri hayatta değilse, mirasınızın çocuklarınıza isabet eden kadarı (Eşiniz hayatta ise %75, vefat etmiş ise %100) vefat etmiş olan çocuğunuzun çocuklarına geçecektir. Eğer çocukları yoksa, vefat eden çocuğunuzun payı da diğer çocuklarınız arasında paylaştırılacaktır.

Vefatınız anında alt soyunuz yoksa bu sefer sağ kalan eşiniz %50 ve ana – baba zümresi yani sağlarsa anne ve babanız, sağ değillerse kardeşleriniz ve onların alt soyu %50 oranında birlikte mirasçı olacaklardır.

Vefatınızdan sonra yasal mirasçılarınız tarafından izlenmesi gereken süreç ise basittir. Şöyle ki; Yapılan Yasa değişikliği ile Türk vatandaşları vefat eden miras bırakanlarının mirasçılık belgesini almak isterlerse noterliklere başvurabilmektedirler. Ancak yabancılar için ve belli durumlarda Türk vatandaşları için aynı durum söz konusu olamamaktadır. Bu nedenle mirasçılık belgesinin temini için dava açmak gerekmektedir. Bu noktada bir avukattan yardım almakta fayda bulunmaktadır.

Bu dava açılırken çocuklarınızın doğum kayıtları, eşinizin evlilik belgesi, sizin ölüm kaydınız gibi bir takım belgeler ve gerekirse bunların tercümeleri gerekmektedir. Yaklaşık 3 aylık bir süreç sonunda mirasçılık belgesi temin edilebilmektedir. Daha sonra Türkiye’de bulunan banka hesabı, araba, ev gibi malların mirasçılara intikali için ilgili Vergi Dairesi’nde İntikal Vergisi adı altında vergi yatırılmaktadır. Vergi Dairesi’nden alınacak “İntikalde sakınca yoktur” yazısı ve mirasçılık belgesi ile ilgili Tapu dairesi, trafik şubesi, bankalara başvurarak mirasçılık belgesinde belirtili oranlarla mirasın paylaşımı yapılabilmektedir.

Hukuki yardıma ihtiyacınız varsa lütfen bizimle iletişime geçiniz.

WhatsApp: ☎️+90 505 993 06 26☎️

Ofis: ☎️+90 256 613 06 26 ☎️

Özet
:
Kuşadası miras avukatı, miras davası, miras işleri, miras hukuku
Arama Yap
ARA
X